YAPAY ZEKA

Yapay Zeka Nasıl Ortaya Çıktı?

Yapay zeka terimi ilk olarak Stanford Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. John McCarthy tarafından 1956 yılında ortaya atılmıştır. John MacCarthy‘e göre Yapay Zeka’nın tanımı şu şekildedir: “Zeki makineler özellikle de, zeki bilgisayar programları yapma bilimi ve mühendisliğidir. Benzer bir iş olan bilgisayarlar aracılığı ile insan zekasını anlamaya çalışmayla ilgili olmasına rağmen kendisini sadece biyolojik olarak gözlemlenebilen metotlar ile sınırlandırmaz.”Aslında Yapay Zeka terimini ilk ortaya atan kişi matematikçi Alan Turing‘tir. İkinci Dünya Savaşı sırasında “Makineler düşünebilir mi?” sorusunu ortaya atarak ilk yapay zeka tohumlarını serpen kişidir. Alan Turing‘in bilgisayarların temelini de ortaya attığını söyleyebiliriz.Bu düşüncenin açtığı yoldan ilerleyen bilim insanları kendi kararlarını verebilen ve mantıksal hareketler yapabilen cihazlara kadar bu gelişimi sürdürmüşlerdir.

yapay zeka hakkında bilgi ile ilgili görsel sonucu

Yapay Zeka Türleri Nelerdir?

Yapay Zeka konusunda pek çok araştırma yapılmış ve yapılan bu araştırmalar çeşitli kollara yayılmaya başlamıştır. Bu nedenle zaman içerisinde Yapay Zeka konusunun alt dalları oluşmaya başlamıştır. Genel olarak incelendiğinde Yapay Zeka türleri şunlar olarak kabul edilir:

1– Bilgiye dayalı yapay zeka ve uzman sistemler
2– Doğal diller (bilgisayar ile doğrudan iletişim)
3– Beşeri algılama yeteneklerinin simülasyonu (görme, konuşma,işitme, koklama vs.)
4– Robotikler (rutin, kirli ve tehlikeli işler için kullanılan robotikler)

Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?

Yapay Zeka konusundaki yatırımların son dönemde çok fazla artması, teknoloji firmalarının bu konudan beklenti içinde olduklarını gözler önüne seriyor. Günümüzde isminden çokça söz ettiren sürücüsüz otomobiller, kendi kendilerine hareket edebilen robotlar bunların kanıtı niteliğinde. Peki, bu çalışmalar olumlu sonuçlar verirse bizi gelecekte neler bekliyor?

Bu soruya cevap verirken kısa yolu seçip “bilim kurgu filmlerinde gördükleriniz gerçekleşecek” diyerek konuyu kapatabilirim fakat iş bu kadar basit değil. Evet, belki filmlerde gördüğümüz bazı şeyler zamanla hayatımıza girecek fakat burada önemli olan soru şu: Yapay Zeka insanlık için yararlı mı olacak yoksa zararlı mı olacak? Buna karar vermek kolay değil. Tabi ki günümüzde de pek çok teknolojik cihazın hayatımızı kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. Ama bardağın diğer tarafına baktığımızda ise bu teknolojilerin bizi biz yapan bazı özelliklerimizi de götürdüğünü söyleyebiliriz. Bu nedenle gelecekte kendi kendilerine düşünüp karar veren cihazların ve programların filmlerde karşılaştığımız o ünlü fobi ile karşı karşıya kalmamızı sağlayıp sağlamayacağını bilemiyoruz. Evlerimizde, iş yerlerimizde bizlere yardım eden robotları görmemiz ya da Siri, Google vs. gibi yazılımların gelişmiş versiyonlarının her türlü konuda sorularımızı cevaplayabilmesi tabi ki birçok kişinin hayal ettiği bir gelecektir. Ama bu gelişmelerin sosyal hayatımızı etkilemesi, bizi daha tembel yapması, makinelerin hayatımızı ele geçirmesi gibi sonuçları da olacaktır. Umarım gelecekte Yapay Zeka konusunda çalışmalar yapılmasının olumlu sonuçları ile karşılaşırız.

yapay zeka istilası ile ilgili görsel sonucu




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AĞ SİMÜLASYON PROGRAMLARI

AĞ TASARIM SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

AŞK